Medvedí Cesnak

Zdravá a chutná bylinka

Pho Bo: Vietnamská hovädzia polievka s medvedím cesnakom

Pho Bo - Vietnamská hovädzia polievka

Pho je asi najznámejšiou vietnamskou polievkou. Ľudia vo Vietname ju zvyknú raňajkovať, ale doprajú si ju aj počas dňa, podobne aj ako my v Európe.

Pho sa delí na dva druhy:

  • Pho Bo (hoväzdia polievka)
  • Pho Ga – (kuracia polievka)

Pho je vlastne silný mäsový vývar s rezancami, čerstvou zeleninou a bylinkami, ktorý vám dodá silu hlavne počas zimy a v prechodných chrípkových obdobiach.

Keď prvýkrát ochutnáte polievku Pho Bo, jej chuť vám možno príde nezvyčajná a budete si na ňu musieť zvyknúť. Od našej nedeľnej mäsovej polievky sa dosť odlišuje. Väčšina ľudí si však jej úžasnú vôňu a exotickú chuť nakoniec zamiluje a potom na ňu nedá dopustiť.

Pho Bo pochádza zo severnej časti Vietnamu. Zvyčajne ho predávajú pouličný predavači so svojimi mobilnými kuchynkami. Dnes už túto legendárnu polievku dostanete v ázijských reštauráciách takmer v každom väčšom európskom meste.

My sme sa rozhodli, že si tento recept trošku poslovenčíme a polievku sme ochutili našou obľúbenou bylinkou – medvedím cesnakom. Tento recept rozhodne nie je originál, ale príjemnou chuťou vás určite prekvapí. 🙂

Čo budete potrebovať?

Prísady do vietnamskej polievky Pho Bo

  • 700 g hoväzdích kostí do polievky
  • 500 g hoväzieho mäsa (sviečková)
  • cibuľu
  • zázvor
  • 5 hviezdičiek badiánu
  • soľ
  • štipku cukru
  • 3,5 litra vody
  • čerstvý koriander
  • sójové klíčky (my sme použili klíčky reďkovky)
  • mladú cibuľku
  • červenú cibuľu
  • medvedí cesnak
  • ryžové rezance
  • chilli papričku
  • limetku

Ako postupovať?

  1. Polievku varíme vo veľkom hrnci. Ak máme väčší kus mäsa, rozdelíme si ho na menšie časti. Vložíme ho do studenej vody spoločne s kosťami a necháme zovrieť.Hovädzia sviečková a kosti v hrnci
  2. Vývar varíme na miernom ohni, ak sa nám vytvára z mäsa pena, zbierame ju plochou naberačkou alebo lyžicou.
  3. Medzitým si očistíme zázvor a cibuľu, nakrájame ich na menšie časti a zľahka ich opražíme na sucho na panvičke.
  4. Po hodine varenia vývaru vložíme do hrnca opražený zázvor a cibuľu, ktorú sme potlačili vidličkou. Spolu s týmito ingredianciami vložíme aj badián, pridáme soľ a cukor.
  5. Vývar necháme variť na miernom ohni ďalšie aspoň 2 hodiny.
  6. V samostatnom hrnci necháme zovrieť vodu na ryžové rezance. Varíme ich podľa návodu, zvyčajne sú to 3-4 minúty. Po uvarení ich zlejeme.Ryžové rezance v hrnci
  7. Pripravíme si ostatnú zeleninu. Očistíme mladé cibuľky a nakrájame ich na drobné koliečka. Starú cibuľu očistíme a nakrájame na jemné plátky. Koriander nakrájame na menšie časti a opláchneme pod tečúcou vodou, podobne ako klíčky. Medvedí cesnak tiež veľmi dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame ho na menšie časti. Chilli papričku si nakrájame na malé kolieska.Zelenina do vietnamskej polievky Pho BoKlíčky z redkvičky
  8. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z polievky a vývar precedíme cez sitko.
  9. Pripravíme si misky na polievku. Do každej vložíme porciu rezancov, nakrájaného mäsa a po častiach z každej zeleniny. Takto pripravené misky zalejeme vývarom a môžeme sa pustiť do jedenia.
  10. Dobrú chuť! 🙂

Pho Bo hovädzia polievka

Vietnamská polievka

5.00 avg. rating (97% score) - 5 votes

1 Komentár

  1. Ak pouzijete hovädziu svieckovicu, urcite ju nevarte spolu s kostami od sameho zaciatku!! Toto mäso sa pridava len 5 minut !!! pred servirovanim nakrajane na tenke platky a ani sa nevari, len sa vlozi do horucej polievky. Ak chcete varit mäso spolu s kostami a zeleninou, kupte si na to len lacnejsie hovädzie na polievku alebo predne mäsko/ nozinu.

Pridaj komentár

Tvoja emailová adresa nebude uverejnená

*

© 2024 Medvedí Cesnak

Theme by Anders NorenHore ↑