Listy konvalinky voňavej (Convallaria majalis) nápadne pripomínajú listy medvedieho cesnaku (Allium ursinum). Narozdiel od jedovatej konvalinky, medvedí cesnak je jedlá a chutná bylinka, ktorá sa na jar v hojnosti využíva v kuchyni.

Ako ich od seba rozoznať a neotráviť sa?

Medvedí cesnak a jedovatá konvalinka rozdiely

Cesnak prezradí výrazná vôňa

Jedným z najistejších spôsobov, ako rozoznať medvedí cesnak od konvalinky, je jeho ovoňanie. Medvedí cesnak má výraznú cesnakovú vôňu. Ak si pričuchnete k jeho listom, zaručene spoznáte, že ide o medvedí cesnak.

Ak máte slabší čuch, listy medzi prstami požmoľte, aby ste vôňu zacítili.

Konvalinka rastie trochu neskôr

Konvalinka aj medvedí cesnak rastú v lesoch, často v rovnakých lokalitách. Rast konvalinky však začína o čosi neskôr, preto na konvalinku narazíte väčšinou až keď medvedí cesnak začína kvitnúť, ale nie je to pravidlo. Rizikové sú hlavne mladé listy konvalinky, ktorá ešte nekvitla.

Listy rozkvitnutého medvedieho cesnaku sa už nezbierajú, nemajú toľko vitamínov a ani ich chuť už nedosahuje takú kvalitu ako v marci alebo začiatkom apríla, keď sú ešte čerstvé.

Ak narazíte na rozkvitnutú bylinku, netreba ju ovoniavať, stačí sa vyhnúť jej zberu.

Pozrite sa, ako vyzerá medvedí cesnak a konvalinka v lese:

Konvalinka voňavá

Konvalinka voňavá

Mladý medvedí cesnak v lese

Mladý medvedí cesnak

Veríme, že si tieto dve bylinky už v lese nespletiete.

Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku! 🙂