Medvedí cesnak je sezónna bylinka, ktorú môžeme spracovať na mnoho spôsobov. Niekto si ho chce uskladniť v mrazničke, niekto zas využiť pri varení, pečení alebo pripraviť z neho chutný pokrm na studeno, aby sa v ňom zachovali všetky vitamíny.

Aký je najlepší spôsob spracovania medvedieho cesnaku?

Krásny medvedí cesnak v lese

Krásny medvedí cesnak v lese

Spracovanie na studeno

Chcete v medveďom cesnaku uchovať všetky dôležité vitamíny? V tom prípade sa vyhnite jeho tepelnej úprave a jedzte ho za čerstva, najlepšie v deň jeho natrhania. Takto si môžete byť istí, že neprídete  o dôležité živiny, ktoré majú blahodárne liečivé účinky.

Najčastejšie spôsoby spracovania na studeno:

Jednohubky s chlebom a medvedím cesnakom

Jednohubky s medvedím cesnakom

Varíme a pečieme

Medvedí cesnak je vhodný aj na tepelnú úpravu. Jeho korenistá chuť a cesnaková vôňa môže byť vítaným spestrením jarnej kuchyne. Hodí sa ku kuraciemu aj bravčovému mäsku, dajú sa z neho urobiť výborné cestoviny alebo aj praženica.

Najčastejšie spôsoby tepelného spracovania:

  • Polievka
  • Cestoviny
  • Plnené kuracie prsia
  • Praženica

Pozrite si tiež: Recepty z medvedieho cesnaku

Chutné a zdravé špagety s medvedím cesnakom

Chutné špagety s medvedím cesnakom

Uskladnenie medvedieho cesnaku

Ak vás zaujíma, ako si uložiť túto chutnú bylinku na “horšie časy”, prečítajte si tiež článok Ako uskladniť medvedí cesnak.