Jarný zázrak, aj tak by sme mohli nazvať medvedí cesnak a jeho vynikajúcu korenistú chuť a liečivé účinky. Uskladniť túto bylinku nie je vôbec jednoduché a uchovať v nej potrebné živiny je ešte ťažšie. Pesto je však jeden z najlepších spôsobov, ako vyťažiť z tohto zázraku čo najviac. Prečítajte si náš obrázkový recept na pesto z medvedieho cesnaku.
Čo budete potrebovať?
- Čerstvo natrhaný medvedí cesnak
- Orechy (vlašské, lieskové, kešu, podľa osobnej preferencie)
- Olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový a pod.)
- Soľ
- Chilli
- Citrón
- Medvedí cesnak vložte do sitka a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistite. Pri peste nebudete bylinku spracovávať tepelne ani v alkohole, preto je potrebné ju poriadne umyť.
- Umytý cesnak otraste a nechajte chvíľu usušiť. Vložte ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budete mixovať ručným mixérom. Ak máte klasický mixér, listy medvedieho cesnaku vložte doňho.
- Začnite cesnak mixovať v nádobe. Už teraz môžete pridať k cesnaku soľ, citrón a olivový olej.
- Všetky suroviny vrátane pomletých orechov môžete pomiešať aj naraz v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.
- Pesto uskladnite v chladničke a ochuťte si ním napr. cestoviny alebo lososa. Prajeme vám dobrú chuť!
03/04/2016 at 19:55
Ďakujem za receptík,už je to v chladničke,len škoda že nie je pomer cesnaku a orechov.Robila som podľa chuťových pohárikov,Je to výborné,hneď sme chutnali s chlebíkom.
04/04/2016 at 10:27
Prosim vas kolko orechov sa tam moze dat?Dakujem.
09/04/2016 at 8:49
Ja som dala asi na 300g cesnaku ,150g orechov.
04/04/2016 at 10:28
Kolko to vydrzi v chladnicke?Dakujem
20/05/2016 at 18:42
Mne vydržal rok :-). Len keď z neho odje vrch treba vždy zaliať olejom
29/03/2017 at 10:49
Vyzerá to super. Chystáme si spraviť pesto. Problém, ktorý vidím v tomto recepte je, že vôbec nie sú uvedené mierky. T.j. koľko oleja? koľko citróna? 🙁
09/04/2017 at 10:24
Aké množstvo optimálne potrebujeme? Nie sú uvedené pomery
23/04/2017 at 21:49
Aj nám vydrží celý rok a nedávame tam ani orechy ani citrón, len cesnak, soľ a hroznový olej – ten totiž nemení chuť ako olivový (v tom pesto zhorkne). Máme ho vyvákuované v chladničke.
16/04/2018 at 18:06
Olivový je kráľ olejov! To že chutí trochu nahorklo je jeho typická chuť – aj preto ho mám rád. Kto má problém s olivovým olejom samotným, ten ho samozrejme bude vyrušovať aj v peste…
06/04/2018 at 12:29
Dobrý deň, viete mi poradit? Ako zachrániť pesto, keď som ho presolila? Dala som len cesnak, sol a olivový olej. Ďakujem za pomoc
16/04/2018 at 16:20
Dobrý deň, ako to stačí skladovať? len uzavreté a zaliať olejom, alebo aj inak konzervovať?