Medvedí Cesnak

Zdravá a chutná bylinka

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku

Jarný zázrak, aj tak by sme mohli nazvať medvedí cesnak a jeho vynikajúcu korenistú chuť a liečivé účinky.  Uskladniť túto bylinku nie je vôbec jednoduché a uchovať v nej potrebné živiny je ešte ťažšie. Pesto je však jeden z najlepších spôsobov, ako vyťažiť z tohto zázraku čo najviac. Prečítajte si náš recept na zdravé domáce pesto z medvedieho cesnaku.

Ak medvedí cesnak neviete zohnať, prečítajte si náš článok o jeho výskyte a zbere.

Čo budete potrebovať? (ingrediencie)

  • Čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • Orechy (vlašské/lieskové/kešu…)
  • Extra panenský olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový…)
  • Soľ
  • Chilli
  • Citrón

Ingrediencie do pesta z medvedieho cesnaku

Fotorecept: Pesto z medvedieho cesnaku

1. Medvedí cesnak vložte do sitka a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistite. Pri peste nebudete bylinku spracovávať tepelne ani v alkohole, preto je potrebné ju poriadne umyť.

Dôkladné umývanie medvedieho cesnaqku v umývadle

2. Umytý cesnak otraste a nechajte chvíľu usušiť. Vložte ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budete mixovať ručným mixérom. Ak máte klasický mixér, listy medvedieho cesnaku vložte doňho.

Umytý medvedí cesnak pripravený na pomixovanie

3. Začnite cesnak mixovať v nádobe. Už teraz môžete pridať k cesnaku soľ, citrón a olivový olej.

Mixovanie medvedieho cesnaku pri príprave pesta

4. Všetky suroviny vrátane pomletých orechov môžete pomiešať aj naraz v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.

Pesto z cesnaku s vlašskými orechmi

5. Medvedie pesto uskladnite v chladničke a ochuťte si ním napr. cestoviny alebo lososa. Prajeme vám dobrú chuť!

Pesto z medvedieho cesnaku naložené v olivovom olejiRecept na pesto z medvedieho cesnaku

Koľko vydrží pesto z medvedieho cesnaku?

Výdrž pesta závisí do veľkej miery od prísad, ktoré v ňom použijete a ako dobre lístky umyjete pred spracovaním. Pre najdlhšie uchovanie použite iba medvedí cesnak, olej a soľ, v takomto zložení vydrží pesto aj niekoľko mesiacov, niekedy až do ďalšej sezóny. Po otvorení ho vždy zalejte nanovo olejom, aby vydržal dlhšie.

Ako použiť pesto z medvedieho cesnaku?

Medvedím pestom môžete dochutiť jedlá od výmyslu sveta. Pridať si ho môžete napríklad na opečený chlebík, do výborných cestovín alebo ním môžete ochutiť mäso, či chutného lososa. Fantázie sa medze nekladú.

Ako uskladniť pesto z medvedieho cesnaku?

Pesto uchovávajte v chlade, najlepšie v chladničke, až kým ho nespotrebujete. Prečítajte si aj ďalšie spôsoby, ako uskladniť medvedí cesnak na horšie časy.

Prečo je pesto z medvedieho cesnaku zdravé?

Medvedí cesnak tepelne nespracovávame, vďaka čomu nestráca svoju silu, vitamíny a detoxikačné účinky. Prečítajte si viac o liečivých účinkoch tejto zdravej bylinky.

Dostávajte najnovšie recepty a novinky o medveďom cesnaku ako prví. Prihláste sa do Medvedích novín.
4.00 avg. rating (80% score) - 36 votes

14 Komentáre

  1. Ďakujem za receptík,už je to v chladničke,len škoda že nie je pomer cesnaku a orechov.Robila som podľa chuťových pohárikov,Je to výborné,hneď sme chutnali s chlebíkom.

    • Prosim vas kolko orechov sa tam moze dat?Dakujem.

    • Vlasta Hurtová

      28/04/2019 at 10:18

      Na výrobu PESTA dať: 1 zväzok medvedieho cesnaku
      2 hrste orechov
      4 lyžice olivového oleja
      Môžeme dať citrón, dochutiť čili papričkami a dosoliť.
      Namiesto čili papričiek a citróna použijeme syr Parmezán.

  2. Kolko to vydrzi v chladnicke?Dakujem

  3. Vyzerá to super. Chystáme si spraviť pesto. Problém, ktorý vidím v tomto recepte je, že vôbec nie sú uvedené mierky. T.j. koľko oleja? koľko citróna? 🙁

  4. Aké množstvo optimálne potrebujeme? Nie sú uvedené pomery

  5. Aj nám vydrží celý rok a nedávame tam ani orechy ani citrón, len cesnak, soľ a hroznový olej – ten totiž nemení chuť ako olivový (v tom pesto zhorkne). Máme ho vyvákuované v chladničke.

    • Olivový je kráľ olejov! To že chutí trochu nahorklo je jeho typická chuť – aj preto ho mám rád. Kto má problém s olivovým olejom samotným, ten ho samozrejme bude vyrušovať aj v peste…

  6. Dobrý deň, viete mi poradit? Ako zachrániť pesto, keď som ho presolila? Dala som len cesnak, sol a olivový olej. Ďakujem za pomoc

  7. Dobrý deň, ako to stačí skladovať? len uzavreté a zaliať olejom, alebo aj inak konzervovať?

  8. Dobrý deň. ja som dnes prvý krát robila pesto podľa vášho recepcu.
    Verím že bude chutiť.

Pridaj komentár

Tvoja emailová adresa nebude uverejnená

*

© 2020 Medvedí Cesnak

Theme by Anders NorenHore ↑