Medvedí Cesnak

Zdravá a chutná bylinka

Medvedí cesnak v alkohole (tinktúra)

Medvedí cesnak je úžasná bylinka, ktorá má mnoho priaznivých účinkov pre ľudské zdravie. Neviete, ako čo najdlhšie uchovať jeho silu? Naložte ho do alkoholu a spravte si z neho tinktúru (extrakt). Pozrite si náš obrázkový recept.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Čo budete potrebovať?

  • Fľašu vodky alebo iného tvrdého alkoholu (vínovica, kalvados, podľa preferencie, ideálne 38 % – 40 % obsah alkoholu)
  • Čerstvo natrhané listy medvedieho cesnaku

Príprava tinktúry z medvedieho cesnaku

Ako postupovať?

  1. Poriadne umyte listy medvedieho cesnaku pod tečúcou studenou vodou. Pre uľahčenie použite sitko, z cesnaku otraste prebytočnú vodu a nechajte ho trochu presušiť.Umývanie medvedieho cesnaku
  2. Urobte si na stole priestor na krájanie cesnaku a pripravte všetko potrebné na jeho spracovanie.Umytý medvedí cesnak je pripravený na pokrájanie
  3. Nakrájajte medvedí cesnak na čo najmenšie kúsky a postupne ich pridávajte do pripravenej fľašky.Pokrájaný medvedí cesnak pridávame do fľašky
  4. Cesnak priebežne do fľašky zatláčajte rúčkou z varešky.Vtláčanie medvedieho cesnaku varechou
  5. Medvedí cesnak je pripravený na zaliatie alkoholom, v našom prípade vodkou.Medvedí cesnak je pripravený na zaliatie alkoholom
  6. Pomaly zalejte fľašku doplna. Chvíľu počkajte a opäť dorovnajte alkohol až po okraj hrdla. Zatvorte fľašku a poriadne ňou zatraste, aby sa všetok vzduch dostal na vrch fľaše.Zalievanie alkoholom
  7. Ak robíte tinktúry aj z iných liečivých bylín, odporúčame vám fľašku označiť názvom medvedieho cesnaku a tiež dopísať dátum zaliatia alkoholom.Medvedí cesnak v alkohole
  8. Fľašku uložte vedľa zdroja tepla (kachle, radiátor…) alebo na slnko a počkajte 14 dní. Vďaka teplu sa bylina dokáže dostatočne vylúhovať a uvoľniť svoje zdraviu-prospešné látky. Potom už stačí tento extrakt z medvedieho cesnaku zliať do menšej nádobky a požívať z neho denne 10 – 15 kvapiek zriedených vodou. Trvanlivosť takejto tinktúry je 1-3 roky, odporúčame však každý rok naložiť novú.

Prajeme Vám veľa zdravia! 🙂

Dostávajte najnovšie recepty a novinky o medveďom cesnaku ako prví. Prihláste sa do Medvedích novín.
4.05 avg. rating (81% score) - 20 votes

8 Komentáre

  1. Medvedi cesnak poznam je liecivymam ho radaa preto si urobim aj tinkturu z neho dakujem za recept

  2. milan černaj

    28/03/2016 at 19:18

    ja praktickejšie dať medvedí cesnak do pohára na zaváranie a tam ho zaliať alkoholom…

  3. Aké účinky má tinktúra pre organizmus?

  4. Osobne medvedí cesnak nekrájam, ale meliem na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú kašu dávam do zaváraninového pohára do polovice objemu a zalievam 52%-ným alkoholom z pálenice. Po dobu 14 dní každodenne pretriasť, následne zliať cez sitko. Pred užívaním pretrepať.

  5. Medvedi cesnak sa nekraja,ale len natrha,nemal by prísť do styku s kovom,teda žiadna bylinka.

  6. Viera Vaňová

    25/08/2019 at 9:00

    Naložila som medvedí cesnak do liehu a zabudla som naň…? môžem takúto tinktúru ešte používať? Neuškodí? Je asi dosť silaná…, ale je pekná číra. Keďže som ju robila prvý rok, tak neviem, ako má vyzetať. A ak ju môžem použiť, ako ju skladpvať? Musí byť v chladničke? Ďakujem?

    • To je niečo také ako ked mi sestra ponúkala pálenku ale je to zo svadby a je to 3 roky .Ja som jej odpovedal to je už pokazené otvorila fľašu a ovoniavala ked som sa rozosmial potom došla na to čo povedala aka bola dobra Ćo je liehom zaliate sa nepokazí

  7. Mne sa stalo to iste. Opytam sa jednu otazku. Mozem aj zjest tie listky? Ved ucinok by mal byt ten isty. Mozno aj lepsi…. Dakujem.

Pridaj komentár

Tvoja emailová adresa nebude uverejnená

*

© 2021 Medvedí Cesnak

Theme by Anders NorenHore ↑