Jarný zázrak, aj tak by sme mohli nazvať medvedí cesnak a jeho vynikajúcu korenistú chuť a liečivé účinky. Uskladniť túto bylinku nie je vôbec jednoduché a uchovať v nej potrebné živiny je ešte ťažšie. Cesnakové pesto je však jeden z najlepších spôsobov, ako vyťažiť z tohto zázraku čo najviac. Prečítajte si náš recept na zdravé domáce pesto z medvedieho cesnaku v olivovom oleji.
Ak medvedí cesnak neviete zohnať, prečítajte si náš článok o jeho výskyte a zbere.
Čo budete potrebovať? (ingrediencie)
- Čerstvo natrhaný medvedí cesnak
- Orechy (vlašské/lieskové/kešu…, ale môžete ho pripraviť aj bez orechov)
- Extra panenský olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový…)
- Soľ
- Chilli
- Citrón
Fotorecept: Pesto z medvedieho cesnaku
1. Medvedí cesnak vložte do sitka a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistite. Pri peste nebudete bylinku spracovávať tepelne ani v alkohole, preto je potrebné ju poriadne umyť.
2. Umytý cesnak otraste a nechajte chvíľu usušiť. Vložte ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budete mixovať ručným mixérom. Ak máte klasický mixér, listy medvedieho cesnaku vložte doňho.
3. Začnite cesnak mixovať v nádobe. Už teraz môžete pridať k cesnaku soľ, citrón a olivový olej.
4. Všetky suroviny vrátane pomletých orechov môžete pomiešať aj naraz v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.
5. Medvedie pesto uskladnite v chladničke a ochuťte si ním napr. cestoviny alebo lososa. Prajeme vám dobrú chuť!
Koľko vydrží pesto z medvedieho cesnaku?
Výdrž pesta závisí do veľkej miery od prísad, ktoré v ňom použijete a ako dobre lístky umyjete pred spracovaním. Pre najdlhšie uchovanie použite iba medvedí cesnak, olej a soľ, v takomto zložení vydrží pesto aj niekoľko mesiacov, niekedy až do ďalšej sezóny. Po otvorení ho vždy zalejte nanovo olejom, aby vydržal dlhšie.
Ako použiť pesto z medvedieho cesnaku?
Medvedím pestom môžete dochutiť jedlá od výmyslu sveta. Pridať si ho môžete napríklad na opečený chlebík, do výborných cestovín alebo ním môžete ochutiť mäso, či chutného lososa. Pri použití cesnakového pesta sa fantázii medze nekladú.
Aký mixér použiť na cesnakové pesto?
Na výrobu pesta z medvedieho cesnaku sa zvyčajne využíva tyčový/ručný mixér, smoothie mixér alebo rôzne sekáčiky.
Ako uskladniť pesto z medvedieho cesnaku?
Pesto uchovávajte v chlade, najlepšie v chladničke, až kým ho nespotrebujete. Prečítajte si aj ďalšie spôsoby, ako uskladniť medvedí cesnak na horšie časy.
Prečo je pesto z medvedieho cesnaku zdravé?
Medvedí cesnak tepelne nespracovávame, vďaka čomu nestráca svoju silu, vitamíny a detoxikačné účinky. Prečítajte si viac o liečivých účinkoch tejto zdravej bylinky.
Aké vitamíny a minerály obsahuje medvedí cesnak?
Mladý medvedí cesnak je vitamínová a minerálová bomba. Listy cesnaku obsahujú veľké množstvo horčíka (magnézium), vápnika (calcium) a vitamínov C a B (najmä B9) a rôznych antioxidantov.
Kde sa predáva medvedí cesnak?
Medvedí cesnak alebo medvedie pesto sa dajú počas sezóny (marec/apríl) zvyčajne kúpiť v rôznych super marketoch a na miestnych tržniciach.
03/04/2016 at 19:55
Ďakujem za receptík,už je to v chladničke,len škoda že nie je pomer cesnaku a orechov.Robila som podľa chuťových pohárikov,Je to výborné,hneď sme chutnali s chlebíkom.
04/04/2016 at 10:27
Prosim vas kolko orechov sa tam moze dat?Dakujem.
09/04/2016 at 8:49
Ja som dala asi na 300g cesnaku ,150g orechov.
28/04/2019 at 10:18
Na výrobu PESTA dať: 1 zväzok medvedieho cesnaku
2 hrste orechov
4 lyžice olivového oleja
Môžeme dať citrón, dochutiť čili papričkami a dosoliť.
Namiesto čili papričiek a citróna použijeme syr Parmezán.
04/04/2016 at 10:28
Kolko to vydrzi v chladnicke?Dakujem
20/05/2016 at 18:42
Mne vydržal rok :-). Len keď z neho odje vrch treba vždy zaliať olejom
29/03/2017 at 10:49
Vyzerá to super. Chystáme si spraviť pesto. Problém, ktorý vidím v tomto recepte je, že vôbec nie sú uvedené mierky. T.j. koľko oleja? koľko citróna? 🙁
09/04/2017 at 10:24
Aké množstvo optimálne potrebujeme? Nie sú uvedené pomery
22/03/2022 at 17:40
Na to koľko čoho závisí na každom z nás kto aký chce takého si vyrobí
23/04/2017 at 21:49
Aj nám vydrží celý rok a nedávame tam ani orechy ani citrón, len cesnak, soľ a hroznový olej – ten totiž nemení chuť ako olivový (v tom pesto zhorkne). Máme ho vyvákuované v chladničke.
16/04/2018 at 18:06
Olivový je kráľ olejov! To že chutí trochu nahorklo je jeho typická chuť – aj preto ho mám rád. Kto má problém s olivovým olejom samotným, ten ho samozrejme bude vyrušovať aj v peste…
18/04/2021 at 13:22
Dobrý deň prajem, prosím Vás viete mi poradiť, že či rastie medvedí cesnak aj v okolí Novej Dubnice? Ďakujem pekne za odpoveď.
06/04/2018 at 12:29
Dobrý deň, viete mi poradit? Ako zachrániť pesto, keď som ho presolila? Dala som len cesnak, sol a olivový olej. Ďakujem za pomoc
19/03/2019 at 21:40
Ja tiez ? ale ked budem robit dalsiu varku tak ju neosolim a zmiesam s tou presolenou.
16/04/2018 at 16:20
Dobrý deň, ako to stačí skladovať? len uzavreté a zaliať olejom, alebo aj inak konzervovať?
03/04/2019 at 20:04
Dobrý deň. ja som dnes prvý krát robila pesto podľa vášho recepcu.
Verím že bude chutiť.
26/04/2021 at 21:01
Ahoj 🙂👍
Môj recept na 1 dcl pesta.
70 gr listov medvedieho cesnaku
10 jadier vlašskych orechov (polovičiek)
cca 0.6 mll olivového oleja
pol kavovej lyžičky sili
05/05/2021 at 18:36
Prosím vás, mne nejde cesnak m. zmixovat vôbec prečo?