Medvedí Cesnak

Zdravá a chutná bylinka

Medvedí cesnak v alkohole (tinktúra)

Medvedí cesnak je úžasná bylinka, ktorá má mnoho priaznivých účinkov pre ľudské zdravie. Neviete, ako čo najdlhšie uchovať jeho silu? Naložte ho do alkoholu a spravte si z neho tinktúru (extrakt). Pozrite si náš obrázkový recept.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Čo budete potrebovať?

  • Fľašu vodky alebo iného tvrdého alkoholu (vínovica, kalvados, podľa preferencie, ideálne 38 % – 40 % obsah alkoholu)
  • Čerstvo natrhané listy medvedieho cesnaku

Príprava tinktúry z medvedieho cesnaku

Ako postupovať?

  1. Poriadne umyte listy medvedieho cesnaku pod tečúcou studenou vodou. Pre uľahčenie použite sitko, z cesnaku otraste prebytočnú vodu a nechajte ho trochu presušiť.Umývanie medvedieho cesnaku
  2. Urobte si na stole priestor na krájanie cesnaku a pripravte všetko potrebné na jeho spracovanie.Umytý medvedí cesnak je pripravený na pokrájanie
  3. Nakrájajte medvedí cesnak na čo najmenšie kúsky a postupne ich pridávajte do pripravenej fľašky.Pokrájaný medvedí cesnak pridávame do fľašky
  4. Cesnak priebežne do fľašky zatláčajte rúčkou z varešky.Vtláčanie medvedieho cesnaku varechou
  5. Medvedí cesnak je pripravený na zaliatie alkoholom, v našom prípade vodkou.Medvedí cesnak je pripravený na zaliatie alkoholom
  6. Pomaly zalejte fľašku doplna. Chvíľu počkajte a opäť dorovnajte alkohol až po okraj hrdla. Zatvorte fľašku a poriadne ňou zatraste, aby sa všetok vzduch dostal na vrch fľaše.Zalievanie alkoholom
  7. Ak robíte tinktúry aj z iných liečivých bylín, odporúčame vám fľašku označiť názvom medvedieho cesnaku a tiež dopísať dátum zaliatia alkoholom.Medvedí cesnak v alkohole
  8. Fľašku uložte vedľa zdroja tepla (kachle, radiátor…) alebo na slnko a počkajte 14 dní. Vďaka teplu sa bylina dokáže dostatočne vylúhovať a uvoľniť svoje zdraviu-prospešné látky. Potom už stačí tento extrakt z medvedieho cesnaku zliať do menšej nádobky a požívať z neho denne 10 – 15 kvapiek zriedených vodou. Trvanlivosť takejto tinktúry je 1-3 roky, odporúčame však každý rok naložiť novú.

Prajeme Vám veľa zdravia! 🙂

4.40 avg. rating (88% score) - 10 votes

4 Komentárov

  1. Medvedi cesnak poznam je liecivymam ho radaa preto si urobim aj tinkturu z neho dakujem za recept

  2. milan černaj

    28/03/2016 at 19:18

    ja praktickejšie dať medvedí cesnak do pohára na zaváranie a tam ho zaliať alkoholom…

  3. Aké účinky má tinktúra pre organizmus?

  4. Osobne medvedí cesnak nekrájam, ale meliem na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú kašu dávam do zaváraninového pohára do polovice objemu a zalievam 52%-ným alkoholom z pálenice. Po dobu 14 dní každodenne pretriasť, následne zliať cez sitko. Pred užívaním pretrepať.

Pridaj komentár

Tvoja emailová adresa nebude uverejnená

*

© 2017 Medvedí Cesnak

Theme by Anders NorenHore ↑