Pho je asi najznámejšiou vietnamskou polievkou. Ľudia vo Vietname ju zvyknú raňajkovať, ale doprajú si ju aj počas dňa, podobne aj ako my v Európe.
Pho sa delí na dva druhy:
- Pho Bo (hoväzdia polievka)
- Pho Ga – (kuracia polievka)
Pho je vlastne silný mäsový vývar s rezancami, čerstvou zeleninou a bylinkami, ktorý vám dodá silu hlavne počas zimy a v prechodných chrípkových obdobiach.
Keď prvýkrát ochutnáte polievku Pho Bo, jej chuť vám možno príde nezvyčajná a budete si na ňu musieť zvyknúť. Od našej nedeľnej mäsovej polievky sa dosť odlišuje. Väčšina ľudí si však jej úžasnú vôňu a exotickú chuť nakoniec zamiluje a potom na ňu nedá dopustiť.
Pho Bo pochádza zo severnej časti Vietnamu. Zvyčajne ho predávajú pouličný predavači so svojimi mobilnými kuchynkami. Dnes už túto legendárnu polievku dostanete v ázijských reštauráciách takmer v každom väčšom európskom meste.
My sme sa rozhodli, že si tento recept trošku poslovenčíme a polievku sme ochutili našou obľúbenou bylinkou – medvedím cesnakom. Tento recept rozhodne nie je originál, ale príjemnou chuťou vás určite prekvapí. 🙂
Čo budete potrebovať?
- 700 g hoväzdích kostí do polievky
- 500 g hoväzieho mäsa (sviečková)
- cibuľu
- zázvor
- 5 hviezdičiek badiánu
- soľ
- štipku cukru
- 3,5 litra vody
- čerstvý koriander
- sójové klíčky (my sme použili klíčky reďkovky)
- mladú cibuľku
- červenú cibuľu
- medvedí cesnak
- ryžové rezance
- chilli papričku
- limetku
Ako postupovať?
- Polievku varíme vo veľkom hrnci. Ak máme väčší kus mäsa, rozdelíme si ho na menšie časti. Vložíme ho do studenej vody spoločne s kosťami a necháme zovrieť.
- Vývar varíme na miernom ohni, ak sa nám vytvára z mäsa pena, zbierame ju plochou naberačkou alebo lyžicou.
- Medzitým si očistíme zázvor a cibuľu, nakrájame ich na menšie časti a zľahka ich opražíme na sucho na panvičke.
- Po hodine varenia vývaru vložíme do hrnca opražený zázvor a cibuľu, ktorú sme potlačili vidličkou. Spolu s týmito ingredianciami vložíme aj badián, pridáme soľ a cukor.
- Vývar necháme variť na miernom ohni ďalšie aspoň 2 hodiny.
- V samostatnom hrnci necháme zovrieť vodu na ryžové rezance. Varíme ich podľa návodu, zvyčajne sú to 3-4 minúty. Po uvarení ich zlejeme.
- Pripravíme si ostatnú zeleninu. Očistíme mladé cibuľky a nakrájame ich na drobné koliečka. Starú cibuľu očistíme a nakrájame na jemné plátky. Koriander nakrájame na menšie časti a opláchneme pod tečúcou vodou, podobne ako klíčky. Medvedí cesnak tiež veľmi dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame ho na menšie časti. Chilli papričku si nakrájame na malé kolieska.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z polievky a vývar precedíme cez sitko.
- Pripravíme si misky na polievku. Do každej vložíme porciu rezancov, nakrájaného mäsa a po častiach z každej zeleniny. Takto pripravené misky zalejeme vývarom a môžeme sa pustiť do jedenia.
- Dobrú chuť! 🙂
13/03/2020 at 9:08
Ak pouzijete hovädziu svieckovicu, urcite ju nevarte spolu s kostami od sameho zaciatku!! Toto mäso sa pridava len 5 minut !!! pred servirovanim nakrajane na tenke platky a ani sa nevari, len sa vlozi do horucej polievky. Ak chcete varit mäso spolu s kostami a zeleninou, kupte si na to len lacnejsie hovädzie na polievku alebo predne mäsko/ nozinu.