Spracovanie
Medvedí cesnak je sezónna bylinka, ktorú môžeme spracovať na mnoho spôsobov. Niekto si ho chce uskladniť v mrazničke, niekto zas využiť pri varení, pečení alebo pripraviť z neho chutný pokrm na studeno, aby sa v ňom zachovali všetky vitamíny.
Aký je najlepší spôsob spracovania medvedieho cesnaku?
Spracovanie na studeno
Chcete v medveďom cesnaku uchovať všetky dôležité vitamíny? V tom prípade sa vyhnite jeho tepelnej úprave a jedzte ho za čerstva, najlepšie v deň jeho natrhania. Takto si môžete byť istí, že neprídete o dôležité živiny, ktoré majú blahodárne liečivé účinky.
Najčastejšie spôsoby spracovania na studeno:
- Nakrájať na maslový chlebík
- Nakrájať do čerstvého šalátu
- Nakrájať do pomazánky
- Podávať ako prílohu k hlavnému jedlu
Varíme a pečieme
Medvedí cesnak je vhodný aj na tepelnú úpravu. Jeho korenistá chuť a cesnaková vôňa môže byť vítaným spestrením jarnej kuchyne. Hodí sa ku kuraciemu aj bravčovému mäsku, dajú sa z neho urobiť výborné cestoviny alebo aj praženica.
Najčastejšie spôsoby tepelného spracovania:
- Polievka
- Cestoviny
- Plnené kuracie prsia
- Praženica
Pozrite si tiež: Recepty z medvedieho cesnaku
Uskladnenie medvedieho cesnaku
Ak vás zaujíma, ako si uložiť túto chutnú bylinku na „horšie časy“, prečítajte si tiež článok Ako uskladniť medvedí cesnak.